ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΟΙ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΩΣ

Ο Ναός του Ευαγγελιστή Λουκά Πατησίων είχε την ευλογία να υπηρετήσουν σε αυτόν σημαντικοί κληρικοί που ανεδείχθησαν αργότερα σε μεγάλες  θέσεις στην διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος . Λόγοι οικονομίας χώρου περιορίζουν την αναφορά , στους μεταπολεμικά μόνο υπηρετήσαντες .  

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μακαριστός  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ . Το 1939 διορίζεται στην ενορία του Αγ. Λουκά ως διάκονος ο ιερολογιότατος Σεραφείμ Τίκας , ο οποίος στην ίδια εκκλησία το 1942 χειροτονείται πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης και αναλαμβάνει καθήκοντα εφημερίου και ιεροκήρυκος του Ναού .Το 1949 εκλέγεται Μητροπολίτης Αρτης , το 1958 Μητροπολίτης Ιωαννίνων και το 1974 εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος . Στην ενορία του Αγ. Λουκά επέδειξε πλούσια φιλανθρωπική δράση, ιδιαίτερα την περίοδο της κατοχής .  

Τον διαδέχθηκαν οι Αρχιμανδρίτες  Φίλιππος Τσορβάς , μετέπειτα Μητροπολίτης Γρεβενών & Δράμας και ο Γαβριήλ Καλοκαιρινός , μετέπειτα Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & Νήσων .  
Στα τελευταία χρόνια , ιερείς , που ο καθένας με τον τρόπο του,  συνέβαλαν στην πνευματική καλλιέργεια του λαού του Θεού και πλέον ευρίσκονται  εις "
ουρανίους μονάς" υπήρξαν οι π. Βασίλειος Μπαραμπούτης , π. Νικόλαος Αυγερινόπουλος, π. Γεώργιος Παπαδημητρίου, π. Παναγιώτης Γεωργόπουλος , ο άγιος Γέροντας π. Αγαθάγγελος Μιχαηλίδης και τέλος ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Μπαρδάκας μετέπειτα Μητροπολίτης Σάμου & Ικαρίας .  
Σαν διάκονος υπηρέτησε τέλος στην ενορία του Αγ. Λουκά Πατησίων ο μετέπειτα Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος Νικολάου .ΑΡΧΙΚΗ

Ἀρχική

Ὁ Εὐαγγελιστής Λουκᾶς

Ναός - Ἱστορία

Ἐνοριακή ζωή

Νεότητα

Πρόγραμμα μηνός

Ἐπίκαιρα

Ἄρθρα - Μελέτες

Ὀρθόδοξοι κόμβοι

Ἐπικοινωνία

Βοήθεια